Aloe betyder bitter

Om växten Aloe vera

Namnet ”aloe” kommer från den grekiska αλοή (aloí), vilket i sin tur troligen kommer från hebreiska ”allal” eller det Arabiska ordet ”alloeh” som båda betyder bittert. Aloe verans Aloe betyder alltså bitter och troligen har växten en gång i tiden fått sitt namn på grund av den kraftigt bittra smaken som delar av aloebladet har.

Ibland kan man se produkter på butikshyllorna som ”smaksatts” med Aloe vera. De som ligger bakom dessa produkter kan nog aldrig själva smakat på aloe vera utan kanske på någon av alla de söta och smaksatta drycker som finns med lite aloe i.

Visserligen säger man ju att ”smaken som baken” men de flesta som varit i kontakt med innehållet i Aloe vera vet att det varken doftar eller smakar speciellt gott. 

Det är den gula ”aloe-latexen” i ytterdelen av bladet som innehåller bitterämnen och dess lukt kan till och med orsaka illamående. När aloe vera används i olika livsmedel har man försäkrat sig om att denna del av bladet inte finns med.

Men även om aloe då förlorar sin bittra smak så är det nog inte så många som skulle säga att det luktar eller smakar speciellt gott. Ofta beskriver man doften som ”organisk” det vill säga: det luktar mycket växt. 

Kontakta oss för frågor om aloe vera – Kanske har du funderingar på hur valet av aloe vera-råvara påverkar smak eller lukt i den färdiga produkten. 

Kontakta oss.

Hör gärna av dig med dina frågor via formuläret nedan. Du kan även skicka ett mail till info@aloe.se eller ring oss på 031-40 72 50 (Vardagar 9-16)

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.