Aloe betyder bitter

av | 23 apr, 2019 | Om växten Aloe vera

Ibland kan man se produkter som smaksatts med Aloe vera.

De som ligger bakom dessa produkter kan nog aldrig själva smakat på aloe vera.

Visserligen säger man ju att “smaken som baken” men de flesta som varit i kontakt med innehållet i Aloe vera vet att det varken doftar eller smakar speciellt gott. 

Namnet “aloe” kommer till och med från den grekiska αλοή (aloí), vilket i sin tur troligen kommer från hebreiska “allal” eller det Arabiska ordet “alloeh” som båda betyder bittert. 

Troligen har växten en gång i tiden fått detta namn på grund av den kraftigt bittra smaken som delar av aloebladet har.

Det är den gula “aloe-latexen” i ytterdelen av bladet som innehåller bitterämnen och dess lukt kan till och med orsaka illamående. När aloe vera används i olika livsmedel har man försäkrat sig om att denna del av bladet inte finns med.

Men även om aloen då  inte smakar eller luktar direkt illa så är det nog inte så många som skulle säga att det luktar eller smakar gott. Ofta beskriver man doften som “organisk” det vill säga: det luktar mycket växt. 

Kontakta oss för frågor om aloe vera – Kanske har du funderingar på hur valet av aloe vera-råvara påverkar smak eller lukt i den färdiga produkten. 

Kontakta oss.

Hör gärna av dig med dina frågor via formuläret nedan. Du kan även skicka ett mail till info@aloe.se eller ring oss på 031-40 72 50 (Vardagar 9-16)